Minden amit tudni kell a fémhulladékokról!

A fémhulladékok felvásárlása tartós ipari nyersanyag forrást biztosít. Ugyanis végtelen ideig újra feltudjuk őket dolgozni. És ennek folyamán tulajdonságaik a legtöbb esetben nem változnak, a kevés kivételek közé sorolhatók az atomerőművek építőelemei. A fém reciklálást ebből adódóan elméletileg csupán a kívánt elemek kinyerési és szétválasztási technikái korlátozzák. A fémhulladék hozzáférhető, folyamatosan újratermelődő forrást biztosít. Méhtelep

Fémhulladékok felvásárlása

Országunkban az önkormányzatok a legtöbb esetben a lakosság részére biztosított szelektív hulladékgyűjtő kukákkal, szelektív hulladék gyűjtő szigetek kihelyezésével teszik lehetővé a fémhulladékok begyűjtését. A begyűjtés és újrahasznosítás folyamatát ezzel párhuzamosan a magánszektorban tevékenykedő cégek is végzik a vonatkozó jogszabályok alapján. A fémhulladék nagy része azonban nem a szelektív begyűjtésből kerül a vas telepekre. Nagyobb arányban a lomtalanítások során szállítják őket oda. Több városban is üzemel házhoz kiszálló gyűjtés. Ennek az előnye, hogy nagyobb és tisztább mennyiségek begyűjtésére biztosít lehetőséget. Azonban költségesebb módszer is. Színesfém felvásárlás, átvétel itt!

Fémhulladékok tárolása

A hasznosítható vashulladékok és színesfém hulladékok tartalmazhatnak veszélyes anyagokat is. Ebből adódóan a tárolásuk legtöbb esetben lebetonozott tárolótéren zajlik. Ezáltal a csapadékvíz a veszélyes anyagokat nem a talajba mossa. A fedett tárolás a legtöbb helyzetben a begyűjtött hulladék nagy mennyisége végett nem megoldható.

Fémhulladék elkülönítése

A homogén fémhulladék tömörítésére a legtöbb esetben ollózó gépeket és bálázó gépeket alkalmaznak. A fémforgács brikettálásához ellennyomó lapos vagy kéthengeres megoldású prések alkalmazottak. A fémhulladékok szeparálását a legtöbb esetben már az átvételkor kivitelezik kézzel vagy rakodógép alkalmazásával. Abban az esetben ha erre később kerül sor, a szeparálást és dúsítást hidromechanikai eljárással, nehézközegű és mágneses folyadékkal vagy örvényáramú és elektrosztatikus eljárással hajtják végre.

Fémhulladék hasznosítása

Országunkban évente 1 millió tonnánál több fémhulladék kerül begyűjtésre és újrahasznosításra. A hulladékról szóló törvény értelmében 2020. december 31-ig a háztartási, továbbá a háztartásokban hasonló hulladék részét képező papír valamint, fém-, műanyag- és üveg hulladék újrahasznosítása előkészítésének és újrafeldolgozásának együttes mértékét a képződött mennyiséghez viszonyítva tömegében országos szinten legalább 50%-ra kell növelni. Az alumínium italos dobozok eleinte gépi és kézi válogatáson esnek át. Ezt követően a bálázásra kerülnek. A mágnesezhető vasat óriási mágnesek alkalmazásával választják szét a nem mágnesezhető alumíniumtól. A megtisztított fémdarabokat kohókban beolvasztják és szállítható rudakba öntik. A rudakat a felhasználás helyén hengerelik. Ennek köszönhetően lehetővé válik, hogy újra különböző késztermékeket készítsen belőlük a feldolgozóipar. Az újrahasznosított fémhulladékokból készülhet mondjuk újra italos doboz, járműalkatrész, ventilátorlapát. A vashulladékokból szinte bármilyen vas alapanyagú tárgy készülhet. Akkumulátor átvétel itt!