Fontos szempontok színesfém hulladék leadás előtt!

Sajnos sokan tapasztalhatták már azt, hogy a színesfém felvásárlás folyamán előfordulhat bizonyos helyeken az átverés. Habár nem tudunk minden méhtelep nevében nyilatkozni, de a méh telepek nagy része megpróbál tisztességesen a törvényeknek megfelelő szolgáltatást biztosítani.

Ennek ellenére nagyon is szükséges lehet a figyelem. Ebben a cikkben most elmondjuk Önnek, hogy mire ajánlott ügyelnie, ha színesfém felvásárlás előtt áll. Valamint, hogy melyek azok a szabályok, amiket egy átvevőnek is be kell tartania.

Mérlegelés a színesfém felvásárlás folyamán

Az átverések nagy hányada a mérés pontosságából ered. A színesfém átvétel kizárólag hitelesített mérleget szabad használni. Ezt államilag ellenőrzik, és csupán úgy biztosítják hozzá az engedélyt, ha minden a szabványoknak megfelelő, ha hibahatáron belül mér a mérleg.

A kis kézi mérlegek szinte dekára pontosan mérnek. A kis mérleg is 600 kg-ig mér. Azonban csupán 1 m2 az alapterülete. Ha kevés a leadandó hulladék a színesfém átvétel során, akkor ajánlott a kis mérlegen mérni, még ha egy kicsit több időt fog igénybe venni.

Nagyobb méretű színesfém felvásárlás során vagy nagyobb tömegeknél a nagy hídmérlegek 10-20 kg-ot is tévedhetnek. Ez legális, eleget tesz a magyar szabványoknak.

Kerekítés a színesfém hulladék átvétele során

Nagyon lényeges, hogy a legtöbb méh telep egész kilókat vesz át. Egészen pontosan ha valaki behoz 1,8 kg rezet azt sajnos csupán 1 kg-ban vehetjük át. Annak semmi akadálya, hogy a maradék 0,8 kg-ot hazavigye és a maradékot még hozzá gyűjtse.

A nagyobb értékű dolgokat, ha adódik rá lehetőség ajánlott még otthon lemérni és úgy behozni a méhtelepre. Ennek köszönhetően már tisztában lehetnek a súllyal, amely rengeteg bizalmatlanságtól óvhatja meg az embert.

Adódott már olyan, hogy az ügyfél úgy vélte, hogy rá akarja szedni. Majd amikor hazament, és lemérte, ő is pontosan azt a súlyt kapta. Nagyon lényeges, hogy ha úgy gondolja, vagy azt érzi, hogy át akarják verni, azt ne hagyja annyiban!

A méh telephelyek mérlegein manapság már jellemzően digitális számlap található. Nyugodtan kérjék meg a mázsamestert, hogy Önök is megtekinthessék a mért súlyt!

A leadott hulladék minősége

Szinte az összes hulladékanyag esetében különböző minőségeket különböztetünk meg. A hulladék minősége és ára nagymértékben függ a vastagságától és a szennyezettségétől.

Ha a leadásra szánt hulladék több anyagból tevődik össze, az esetek nagyobb hányadában csupán az olcsóbb anyag árában tudjuk átvenni. Ha nem így tennénk a mi részünkről is leminősítenék a szállításainkat. Ha Ön ilyen többféle anyagból álló hulladékot hozna be telepünkre, csapatunk általában figyelmezteti majd Önt, hogy az adott hulladék szétbontva többet fog érni. Ezt nem kötözködésből fogják megtenni, hanem pontosan annak érdekében, hogy tisztességesen járjunk el.

Ez természetesen nem azt jelenti, hogy ott az udvaron kell neki esni kölcsönkért szerszámokkal! A hulladékot ebben az esetben ajánlott hazavinni, és ott szétszerelni. A méh telepeinken való szétszerelés munkavédelmi szempontból sem lenne helyes. Ha Ön nem szeretne vesződni a hulladék szétbontásával, azt is megértjük.

Ha Ön nem biztos a leadni kívánt hulladék minőségét illetően, több éves tapasztalattal rendelkező csapatunk akár telefonon, akár e-mailben vagy személyesen, szemrevételezés útján is tud segítséget nyújtani.